Leiderschap en samenwerking in het publiek maatschappelijk domein: hoe werkt dat eigenlijk?

Samen met Reian Gerrits interviewde ik 10 inspirerende mensen met een eigen visie daarop. Hun reflecties komen samen in het Reiander-denkraam over netwerkleiderschap. Een denkraam dat we samen met Petra van Gaal ontwikkelden, waarin innerlijk weten de basis is en 6 handelingsperspectieven de kern voor samenwerking vormen.

Het denkraam is gevisualiseerd in de metafoor van een diamant dat symbool staat voor de kenmerken van het denkraam. De doorzichtigheid en zuiverheid verwijzen naar het innerlijk weten en de inzichten die dat kan geven in de diepere lagen van het zelf en het eigen bewustzijn. Innerlijk weten is daarmee de basis van leiderschap. In het aandachtig bewegen en ronddraaien ervan kan een diamant verschillende lichtenergieën afgeven waarmee nieuwe perspectieven ontstaan die het handelen bepalen. Om toegevoegde waarde te kunnen creëren is er geen ruimte voor vrijblijvendheid en zijn onderliggende waarden van aandacht en transparantie als drijfveer voor handelen randvoorwaardelijk.

Zowel het denkraam als de interviews zijn vervat in een boek dat ik daarover schreef: “Leiderschap van de toekomst, en nu?” Het boek bevat handvatten voor iedere leider van de toekomst en nu om daarmee invulling te geven aan eigen netwerkleiderschap.

Nieuwsgierig hoe je het denkraam over netwerkleiderschap naar jouw praktijk kan vertalen? Wij geloven in leren en delen. Daarom kun je het boek hier gratis aanvragen. We zijn benieuwd naar jouw visie hierop en gaan er graag met je over in gesprek!